Як обрати найкращий дизайн

Добро пожаловать в реальную жизнь! Она довольно паршивая, но ты втянешься! © "Друзья"

Як і кожен процес в житті, розробку сайтів можна розділити на етапи. І ось, коли вже узгоджені усі деталі проекту та підписано технічне завдання, для клієнта наступає один з найважчих етапів проекту. Йому присилають дизайн-концепцію майбутнього сайту і потрібно на свій страх та ризик прийняти рішення стосовно нього. Зрозуміло, що від цього рішення залежить в значній мірі подальша доля веб-проекту.

Інколи процес узгодження дизайну затягується на на кілька тижнів (а в окремих випадках і місяців) та триває довше, ніж усі інші етапи разом взяті. Перед замовником постійно стоїть запитання «Як же ж обрати «саме той» дизайн?». В цій ситуації можна дати одну пораду – подумайте, а для кого ви робите сайт і які цілі ви перед ним ставите. Мабуть в більшості випадків відповідь полягатиме в тому, що сайт повинен залучати нових клієнтів та утримувати існуючих. З цього випливає, що дизайн має подобатися вашій цільовій аудиторії, а не тільки вам. Потрібно спробувати менше спиратися на свої вподобання (звичайно в розумних межах), адже часто, замовники враховують виключно свій смак. А в кінці кінців, в майбутньому не отримавши від сайту достатньої віддачі, не можуть зрозуміти, на якому етапі вони помилилися.

Ще гірше, коли починається процес узгодження з усім колективом компанії, дружинами, родичами, друзями і т.д. Звісно, що показати макет можна, але опиратися на думку людей у затвердженні дизайну, якщо вони не входять в категорію вашої цільової аудиторії не варто. Тому, що в результаті можна отримати проект, який буде подобатися вашому оточенню, але головних цілей не виконуватиме. Та й процес створення сайту може затягнутися на довгі місяці.

В більшості компаній, які займаються професійною розробкою сайтів в анкеті, яку заповнюють замовники перед початком проекту є запитання стосовно цільової аудиторії і це не просто формальність. З допомогою цієї інформації дизайнери зможуть вам запропонувати концепцію власне для ваших потенційних та існуючих клієнтів. А тут вже рішення за вами, що для вас важливіше слідувати своїм смакам, чи збільшувати кількість відвідувачів сайту якісним та гарним дизайном.

Розкажіть нам про свій проект!