Що потрібно зробити замовнику, щоб процес розробки проекту був максимально ефективним

Добро пожаловать в реальную жизнь! Она довольно паршивая, но ты втянешься! © "Друзья"

В багатьох статях описано те, що очікує та хоче отримати замовник від проекту, але у виконавця є також певні очікування та речі, які йому потрібні для реалізації проекту. Більшість замовників вважають, що єдине, що потрібно виконавцю – це передоплата. Звісно гроші є ключовими, проте не одні вони сприяють ефективній роботі.

Отже, ви обрали розробника свого проекту і вже готові починати роботу, як же ж організувати роботу, щоб обом сторонам було комфортно працювати. Як підготуватися до співпраці з розробки сайту.

Задача.

Задача – це основа будь-якої співпраці. Без чіткого розуміння остаточної цілі, до якої потрібно дійти, проект успішним ніколи не стане. Звісно, що взагалі без цілей та задач ви навряд чи могли б почати сам процес переговорів про розробку сайту, але тим не менше досить часто чіткої гарні закінчення проекту немає. Тим більше ціль може різнитися в залежності від представника замовника. Якщо ж ви не знаєте, що має вийти у вас на виході, розробнику буде в рази важче працювати над розробкою. Існують проекти, в яких важко оприділити на старті кінцеву точку проекту (інколи навіть неможливо). В таких випадках краще використовувати гнучкі методи розробки перевагою, яких є те, що в ході розробки ви зможете вносити зміни в проект, додаючи потрібні функції та забираючи непотрібні. Проте чітко сформульовані проміжні цілі в процесі роботи – це запорука успішної співпраці.

То ж перше, що потрібно зробити визначити свої очікування від сайту, мету його створення та функції, які він повинен виконувати.

Контент чи наповнення сайту.

Ось це і найважче у підготовці до проекту. Традиційно буває так:

Замовник: «Ви малюйте, а ми потім готуватимемо контент вже по мірі запуску»

Розробник: «Гаразд, ми підберемо тестові тексти, але ви не забувайте за наповнення»

Готується дизайн та представляється замовнику.

Замовник: «Ой, а де ви взяли цю інформацію? В нас інші ціни на цей товар. А коли крайній термін по підготовці інформації? Ой, а ми не зможемо підготувати інформацію для цього розділу» І починаються зміни та доробки у дизайн.

Без контенту значно ускладнюється процес проектування структури сайту, збільшується час на виконання проекту. Плюс до всього вищесказаного проект взагалі може стати в результаті не таким, як очікувалося з початку.

Тому другим, що потрібно зробити - це підготувати основний контент для сайту. Звісно, що в ході розробки він може корегуватися, але основні розділи бажано підготувати.

Зворотній зв'язок.

Без постійної взаємодії замовника та розробника проект очікують довгі місяці розробки і в кращому варіанті  - це більш-менш успішний запуск. Одна з найгірших ситуацій – це коли дизайн готовий, а менеджер замовника пішов у відпустку, або керівник поїхав у відрядження на два тижні, чи просто затвердження відбувається  групою людей, а як кажуть «на вкус и цвет все фламастеры разные» і кожна людина має свою думку та бачення. Якщо ж процес розробки проекту затягується із-за того, що замовник не має можливості прийняти рішення по певному етапі, виконавець може змінити пріоритети і тимчасово припинити розробку проекту. Проте в цій ситуації страждає як замовник (виконання його проекту відтерміновується), так і сам розробник, оскільки, невідомо, яке навантаження  та яка ситуація у нього буде, коли замовник знову повернеться до розробки проекту.  Ще гірше, коли тупо взагалі нема з ким комунікувати, бо якось вирішилося робити проект, а хто за це відповідатиме зі сторони замовника вирішено не було.  От і проект виходить сиротою.

Визначіть зі свого боку працівника, який буде комунікувати із розробником, приймати роботу, контролювати процес та готувати необхідні матеріали. 

Договір.

Законодавче врегулювання відносин зберігає спокій обох сторін, так як дає впевненість у захищеності. Відповідно дає можливість усі сили віддати проекту та зробити процес максимально комфортним та швидким. 

Оформіть договір, ознайомтеся з ним детально та починайте співпрацю.

Якщо постаратися усі ці нюанси не важко забезпечити, а от результат від цього буде кращим і в плані якості, і в плані швидкості виконання.

Розкажіть нам про свій проект!