Презерватив і технічне завдання

Opinions are like assholes. Everybody's has one and everyone thinks everyone else's stinks

Що спільного у презерватива і технічного завдання (ТЗ)? Насправді, значно більше ніж здається на перший погляд. Для того, щоб відповісти на це цікаве запитання, давайте спробуємо спочатку проаналізувати — що таке ТЗ і для чого воно потрібне.

Технічне завдання — це документ, який описує деталі проекту (в нашому випадку — створення сайту), його цілі, термін реалізації, технічні характеристики, вимоги до якості, етапність реалізації та іншу важливу для проекту інформацію. ТЗ є юридичним документом і включається в якості додатку в договір між замовником і розробником.

Доволі часто клієнти влаштовують тривале обговорення умов договору, намагаючись максимально посилити відповідальність сторін за можливі порушення та відхилення. На мою думку, це марна трата часу. Єдиний документ, який потребує детальної розробки, обговорення та узгодження, це технічне завдання. Тут все доволі просто — чим менше часу витрачено на розробку ТЗ, тим більше залишається невизначеності в проекті, і як наслідок, місць для конфліктів.

Головне правило, яке повинен запам'ятати кожен менеджер проектів — Чим детальніше ваше ТЗ, тим міцніше ви будете спати ночами. Навіть якщо ваш клієнт не приймає активної участі у розробці ТЗ та не демонструє особливу зацікавленість в цьому документі, це не привід розслаблятись. Вся інформація, яка має навіть найменшу цінність для проекту, може і повинна бути записана в ТЗ. Якщо вам здається, що якась деталь є "само собою зрозумілою" і тому її можна опустити, вдарте себе по обличчю і продовжуйте писати.

Повернемось до нашого питання: Що спільного у презерватива і ТЗ? Презерватив, як і ТЗ, не гарантує на 100% абсолютного захисту від проблем та небажаних наслідків (в нашому випадку — конфліктів з замовниками). Проте, є одна річ, яку можна стверджувати напевно: відсутність ТЗ (або недостатня його детальність) в потрібний момент, може створити вам стільки проблем, що витрачені кілька зайвих годин на його створення, будуть здаватись абсолютними дрібницями.

Ми за безпечну розробку!

Розкажіть нам про свій проект!