Організація діяльності та розрахунків підприємців-спрощенців при здійсненні діяльності через інтернет-магазин

Добро пожаловать в реальную жизнь! Она довольно паршивая, но ты втянешься! © "Друзья"

Інтернет-торгівля зараз приваблює все більше підприємців. І справді процес розвитку бізнесу в інтернеті виглядає простим та головне прибутковим.

Проте залишається один аспект, який в цій справі доволі важливим – це облік діяльності. У цій статті описані особливості обліку операцій для підприємців, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування. Перш за все, варто зауважити, що платники єдиного податку 1 групи згідно Податкового кодексу не можуть здійснювати свою діяльність через інтернет. Підприємці, які належать до решти груп можуть здійснювати продаж товарів та послуг через інтернет.

Нагадаємо, що:

До 1 групи платників єдиного податку належать фізособи-підприємці, які:

  • здійснюють виключно роздрібний продаж товарів із торговельних місць на ринках і/або провадять госпдіяльність із надання побутових послуг населенню;
  • отримують дохід, що протягом календарного року не перевищує 150000 грн.

Згідно з п. 6 ст. 9 Закону України «Про РРО» від 06.07.1995 р. № 265/95-ВР, підприємці-єдинники звільняються від застосування РРО та розрахункових книжок під час розрахунків. Проте слід не забувати, що під час проведення операцій з готівковими чи безготівковими розрахунками підприємець повинен видати покупцю розрахунковий документ.

Розрахунковий документ — документ установленої форми та змісту (касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, проїзний документ тощо), що підтверджує факт продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів, купівлі-продажу іноземної валюти, надрукований у випадках, передбачених Законом про РРО, і зареєстрований у встановленому порядку касовим апаратом або заповнений вручну. (абз. 15 ст. 2 Закону про РРО).

Отже, підприємець-єдинник має видати розрахунковий документ, проте в законодавстві не описано, який саме документ має бути. Експерти схиляються до думки, що це має бути товарний чек. Згідно Листа № 7966/6/23-7015/515 Державної податкової інспекції України товарний чек повинен включати наступні реквізити:

  • назву та адресу торгової точки, офісу;
  • загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в ньому товарами (послугами) (для платників ПДВ);
  • найменування, кількість і вартість придбаних товарів (послуг);
  • вартість одиниці виміру товару (послуг);
  • загальну вартість придбаних товарів (послуг);
  • дату (день, місяць, рік) проведення розрахункової операції;
  • підпис особи, яка здійснює розрахунки.

Зазначені вище реквізити є обов’язковими для товарного чеку, проте можна і додаткові дані вказати, наприклад код ЗКПО та відбиток печатки, якщо вона є.

Наступна стаття буде присвячена обліку інтернет-торгівлі підприємцями загальної системи оподаткування.

Розкажіть нам про свій проект!