Облік розрахунків в електронній торгівлі

Добро пожаловать в реальную жизнь! Она довольно паршивая, но ты втянешься! © "Друзья"

Ми продовжуємо публікувати статті по бухгалтерському обліку сайтів. Цього разу мова піде про облік розрахунків в інтернет-магазинах. Наведено уривок статті Паламаренко Ю.О., викладача кафедри обліку та аудиту, Східноєвропейського університету економіки і менеджменту.

Відображення в бухгалтерському обліку операцій з розрахунків з покупцями в електронній торгівлі здійснюється залежно від способів доставки (отримання товару в офісі продавця; кур'єрська доставка; доставка поштою) та виду розрахунків (готівкові, безготівкові).

З метою бухгалтерського і податкового обліку операцій в торгівлі через інтернет-магазин можна виділити 3 типи розрахункових операцій:

1. оплата готівкою:

  • через кур’єрську службу підприємства;
  • за допомогою послуг сторонньої кур’єрської організації;
  • через поштові відділення;
  • оплата готівкою в офісі магазина.

2. безготівкові розрахунки (банківський переказ);
3. розрахунки електронними грошима.

Розглянемо детально ці операції:

1. У разі наявності на підприємстві власної кур’єрської служби, підприємство має проводити розрахунки за допомогою РРО, в даному випадку портативного [3]. В такому випадку, суб’єкт господарювання складає «Звіт про використання РРО». Підприємство також має придбати торговий патент, оскільки з’являється місце продажу товарів [5]. Патент має знаходитись у кур’єра під час продажу товарів.

Розглянемо кореспонденцію рахунків з обліку готівкових розрахунків з покупцями з доставкою через кур’єра (табл. 2).

Таблиця 2. Кореспонденція рахунків з обліку готівкових розрахунків з покупцями з доставкою через кур’єра

№ з/п Зміст господарської операції Дебет Кредит
1 Передано зі складу товар кур'єру 2811 281
2 Податкове зобов'язання з ПДВ 643 641
3 Передано кур'єром товар покупцю (отримано кошти) 303 702
4 Податкові зобов'язання з ПДВ 702 643
5 Списано собівартість реалізованого товару 902 2811
6 Визначено фінансовий результат 702
791
791
902

 

Розглянемо кореспонденцію рахунків з обліку розрахунків з покупцями за передоплатою (з доставкою через кур’єра) (табл. 3).

Таблиця 3. Кореспонденція рахунків з обліку розрахунків з покупцями за передоплатою (з доставкою через кур’єра)

№ з/п Зміст господарської операції Дебет Кредит
1 Отримано передоплату за товар 311 681
2 Податкове зобов'язання з ПДВ 643 641
3 Передано кур’єру товар зі складу 2811 281
4 Передано товар покупцю 361 702
5 Податкові зобов'язання з ПДВ 702 643
6 Списано собівартість реалізованого товару 902 2811
7 Визначено фінансовий результат 702
791
791
902
8 Зараховано зобов'язання за передоплатою 681 361

Якщо підприємство використовує послуги сторонньої кур’єрської служби, то кур’єр, який отримує кошти за товар вносить її на банківський рахунок підприємства. При цьому, з кур’єрською службою має бути укладений договір, в якому передбачається передача матеріальної відповідальності та надання звіту про виконання замовлення.

При доставці товарів поштою, товар разом із супроводжуючими документами передається відповідальній особі, з якою укладається договір про повну матеріальну відповідальність. Така особа оформлює відправлення на адресу покупця та оплачує поштові послуги за доставку. Про факт отримання товару продавцю надсилається повідомлення. Якщо умовами договору продавця з покупцем та договору продавця з поштою передбачено оплату в момент отримання товару на поштовому відділенні, покупець вносить кошти для перерахування на банківський рахунок продавця.

Під час отримання товару в офісі продавця приймання-передачу товару фіксують у бланку замовлення на доставку товару (в двох екземплярах – для продавця та покупця). Приймання готівки оформлюють за допомогою РРО. Водночас, покупцю можуть надаватися інші документи, такі як технічний паспорт на товар, або другий примірник податкової накладної, якщо покупець є платником ПДВ.

2. При розрахунках банківським переказом, покупець, роздрукувавши документ з сайту сплачує рахунок шляхом банківського переказу на поточний рахунок підприємства.

Форму бланка замовлення кожен магазин розробляє самостійно. Заповнене, надіслане продавцю і підтверджене ним замовлення виконує функції договору між продавцем та покупцем, тобто фіксує обов'язок продавця поставити товар і обов'язок покупця оплатити товар.

Бланк замовлення повинен містити такі дані [7]:

  • назву суб'єкта господарювання, його місцезнаходження, банківські реквізити;
  • найменування товару;
  • ціну товару;
  • кількість товару;
  • загальну вартість товару;
  • вартість послуг, що надаються додатково;
  • дату (час) виконання замовлення;
  • місцезнаходження одержувача та інше.

Крім того, відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» [4], у бланку замовлення доцільно зазначити гарантійні зобов'язання та інші послуги, пов'язані з утриманням чи ремонтом продукції.

3. Під час розрахунку електронними грошима, можуть використати такі платіжні системи webmoney, rupay та ін. Сфера розрахунків електронними грошима регулюється «Положенням про електронні гроші», затвердженим Постановою НБУ від 25.06.2008 р. № 178 [8].

Значно рідше при інтернет-торгівлі застосовується оплата за допомогою банківської платіжної картки (БПК) та електронними грошима.

Є декілька варіантів розрахунків БПК. Найпоширеніший – через посередника, коли продавець укладає угоду з посередником про отримання ним оплати від покупців. У цьому випадку на сайті інтернет-магазину є розділ «Оплатити БПК». Натиснувши на нього, покупець потрапляє на сайт посередника, вводить дані своєї картки, суму оплати і списує відповідну суму коштів. Кошти спочатку потрапляють на рахунок посередника, а потім за вирахуванням комісії посередника перераховуються на банківський рахунок продавця.

При розрахунку електронними грошима підтвердженням оплати буде виписка за електронним гаманцем, яку продавець і покупець отримують здебільшого в електронній формі. Розрахунки електронними грошима ускладнюються тим, що з метою визначення бази оподаткування суми отриманого доходу мають бути підтверджені банківськими виписками, отже такі розрахунки мають проводитись за допомогою банку.

[*] Ознайомитись з повним текстом статті та списком використаної літератури, можна за цим посиланням.

Розкажіть нам про свій проект!