Налаштування ДНС для домену

Люба х...ня

Після створення сайту, його потрібно перемістити на хостинг. Якщо ви купили і хостинг і домен в одного реєстратора, тоді проблем немає. А якщо домен купили окремо від хостингу, тоді потрібно привязати домен до хостингу, і як показує практика, не всі розуміють як налаштувати днс записи для домену.

DNS Server

Можливість міняти налаштування DNS свого сайту дуже важлива для більшості користувачів. Однак, невірно введені дані в налаштування DNS можуть призвести до непрацездатності сайту на досить тривалий період. Це відбувається внаслідок того, що зміни DNS не вступають в силу негайно. І ваші помилки буде видно не відразу. Якщо Ви зробили помилку, то це призведе неможливості доступу до Вашого сайту когось (включаючи Вас). Наприклад сайт доступний з www а без www - недоступний і навпаки. Повідомлення не доходять на доменну скриньку і тп.

В даній статті ми розглянемо як правильно налаштувати ДНС записи для домену.

Спочатку трохи теорії.

DNS (сервер імен) видає інформацію комп'ютерів як шукати один одного через інтернет. Коли Ви набираєте адресу у Вашому браузері, Ваш провайдер (ISP - Internet Service Provider) перевіряє його через сервер доменних імен (DNS), щоб знати куди послати Ваш запит.
http://www.domain.ua ---> перевірка в DNS ---> DNS повідомляє адресу domain.ru = 192.168.0.1 ---> Ви отримуєте вміст сайту.
Чому так відбувається?
Такий механізм дії прийнятий тому, що доменне ім'я не завжди має одну і ту адресу. Кожен сервер в інтернеті має свій IP адреса (набір цифр, подібно номером телефону). Кожен раз, коли Ви міняєте хостинг провайдера, а значить переміщуєтесь на інший сервер (у нового сервера інша IP-адреса), сервер доменних імен зберігає запис про Вашому імені домену та IP адресу сервера, куди необхідно посилати запити.

Коли ви міняєте хостинг провайдера (адресу) або в перший раз зареєструвати доменне ім'я, інформація про нову запису надходить на інші сервер доменних імен (DNS). Сайт може запрацювати вже через 4 години, а середній час розповсюдження інформації становить 24-72 години. Ця затримка відбувається в тому, що більшість серверів імен (DNS) налаштовані на періодичне оновлення інформації. Таким чином, інформація, яка на них зберігається не завжди жива. Оновлення інформації через певний період часу для даних серверів обраний тому, що інформація такого роду змінюється дуже рідко.

Опис параметрів для типів записів

  • A (IP-адреса вузла)
    Параметр запису - . Запис типу A дозволяє встановити відповідність між ім'ям хоста в домені та його IP-адресою.
  • AAAA (IP-адреса вузла IPv6)
    Параметр запису -
  • MX (поштовий обмінник)
    Параметр запису - <пріоритет запису> <ім'я вузла>. Запис типу MX (Mail Exchange - поштовий сервер) визначає поштовий сервер - машину, яка обробляє пошту для вашого домену. Пріоритет: визначає значення пріоритетності поштового сервера. Чим менше число, тим вище пріоритет поштового сервера (0 означає найвищий пріоритет, 65535 - найнижчий). Таким чином, поштовий сервер з більш високим пріоритетом є основним, а поштові сервери з більш низькими пріоритетами будуть другорядним і вступлять в роботу в тому випадку, якщо всі більш пріоритетні сервери з якихось причин недоступні або непридатними для сценарій виконання. Якщо Ви змінюєте запис MX таким чином, що пошта буде оброблятися іншим сервером, всі Ваші поточні облікові записи POP3, пересилання, поштові роботи, і списки розсилки залишаться без роботи, то є пошта на них надходити не буде.
    назва вузла - назва адреси сервера, який приймає SMTP-з'єднання для доставки пошти на зазначене ім'я. Ім'я повинно бути вузлом A або CNAME, обов'язково з крапкою в кінці.
  • CNAME (псевдонім)
    Параметр запису - <ім'я вузла>. Запис типу CNAME (Canonical Name - Канонічне ім'я) дозволяють присвоювати хосту мнемонічні імена. Мнемонічні імена або псевдоніми, широко застосовуються для зв'язування з хостом якої-небудь функції, або просто для скорочення імені. Реальне ім'я іноді називають канонічним. Створюйте псевдоніми замість записів типу A, які вказували б на одну IP-адресу. 
  • NS (делегування)
    Параметр запису - <ім'я вузла>
    Створюється делегування піддомену на інший DNS сервер, зазначений у параметрі. Зазвичай додаються два записи на два різних DNS сервера.
  • SRV, TXT
    Для використання досвідченими адміністраторами.

Тепер практика.

Наприклад ви зареєстрували домен під назваю domen.ua. Адреса сервера , де розміщений сайт server.ua. IP адреса сервера 193.232.65.26.

запис TTL тип параметри
domen.ua. 3600 IN A 193.232.65.26
domen.ua. 3600 IN NS ns1.server.ua.
domen.ua. 3600 IN NS ns2.server.ua.
domen.ua. 3600 IN MX mail.server.ua.
ftp.domen.ua. 3600 IN A 193.232.65.26
mail.domen.ua. 3600 IN A 193.232.65.26
www.domen.ua. 3600 IN А domen.ua.

Ось і все, як бачите нічого складного тут немає. Потрібно тільки чашку кави і 5хв вашого часу. Надіюсь більше проблем з налаштуванням домену в вас небуде

Розкажіть нам про свій проект!