Бло

г
6 практичних порад як дизайнерам уникати конфліктів з клієнтами

Будь-який фрілансер або дизайнерська компанія, незалежно від свого напрямку (веб, графіка, архітектура, 3д-моделювання), рівня цін та професійності, рано чи пізно стикається з конфліктними клієнтами. Творчість взагалі дуже проблемна галузь, залежна від суб'єктивної думки. Тому особливо важливо подбати про захист своїх тилів та уникати проблемних зон у стосунках з клієнтами.

Якого біса ти скиглиш?

Минулого вересня на IT Weekend мені пощастило побувати на доповіді Слави Панкратова зі Школи менеджерів Стратоплан. На тлі інших доповідачів він вирізнявся своєю харизмою та вмінням захопити увагу аудиторії. З того часу мені в очі періодично впадала реклама у фейсбуці, яку я успішно ігнорував. Проте нещодавно, перебуваючи у вимушеній лікарняній відпустці та вкотре гортаючи стрічку новин, вирішив все ж таки залишити свій імейл для завантаження «Чорної книги менеджера».

Інтернет-торгівля зараз приваблює все більше підприємців. І справді процес розвитку бізнесу в інтернеті виглядає простим та головне прибутковим.

В багатьох статях описано те, що очікує та хоче отримати замовник від проекту, але у виконавця є також певні очікування та речі, які йому потрібні для реалізації проекту. Більшість замовників вважають, що єдине, що потрібно виконавцю – це передоплата. Звісно гроші є ключовими, проте не одні вони сприяють ефективній роботі.

Отже, ви обрали розробника свого проекту і вже готові починати роботу, як же ж організувати роботу, щоб обом сторонам було комфортно працювати. Як підготуватися до співпраці з розробки сайту.

Серед маркетологів існує думка, що з клієнтами завжди треба будувати дружні стосунки. Найкращий клієнт — це постійний клієнт. Але якою ціною варто завойовувати лояльність клієнта, і що робити, якщо клієнт просить про безкоштовну послугу?

У вас в житті були випадки, коли звернувшись до виконавця за запитом ціни, ви отримували вартість дорожчу ніж розраховували? Гадаю, відповідь очевидна — так, були і не один раз! Як ви поступили в цій ситуації? Можу припустити, що почали шукати іншого, дешевшого виконавця. А даремно... Саме про це ми зараз і поговоримо.

Більша частина наших відносин з іншими людьми побудована на основі певних домовленостей, обіцянок та зобов’язань. Якщо мова йде про наше повсякденне життя та особисті домовленості, тут все просто – дійшли згоди і "по руках", а якщо ж усе переходить у юридичне поле, то тут вже не обійтися без договірних відносин. Підписання договору доволі специфічний і важкий момент у кожній співпраці, так як кожен намагається захистити свої інтереси та отримати більше вигод. Вже багато років я ділю людей на тих, хто читає договори, угоди, оферти і будь-які інші документи, які підписує, та тих, які взагалі їх не читають, а просто підписують на віру.  У питанні роботи нашої компанії не можу чітко визначити, який тип для нас є кращим випадком.

Наведені в цій статті історії, персонажі та цифри є вигаданими. Будь-який збіг з реальними людьми та ситуаціями є іронічною випадковістю... :) Автор не робить ніяких висновків та порад, залишаючи це на розсуд читача.

Якось завжди обирала теми для статей, які напряму стосувалися швидше інших виконавців, ніж своєї ролі у роботі компанії. Можливо тому, що роль менеджера не зовсім помітна у проекті, але в чомусь вона все-таки є. Якщо глянути на сам процес роботи над проектом, то його можна порівняти, ніби замовник та виконавець сидять поруч на стільцях, а між ними сидить менеджер. Ось в тому є десь моя роль та функція сидіти між двома сторонами.

Кількість успішних веб-проектів щороку зростає, як і зростає кількість тих, хто хоче запустити свій стартап. В більшості випадків ідеї беруться із вже існуючих реалізованих проектів. Тому доволі часто у запитах зустрічаються фрази «зробіть нам другу розетку» чи «ми б хотіли сайт як портал сландо». Насправді, це і стартапами важко назвати. Чомусь виникає враження, що не всі навіть вникають у суть проекту, але думають, що наявність такого ресурсу забезпечить їм фінансове благополуччя на найближчі десятки літ.

Хтось мусив це зробити!

Медична платформа "PeteHealth"

 

Дизайн обкладинки для книги "Столітній чоловік, що виліз у вікно і зник"

 

Платформа для референцій "LEGAL MATES"

 

FundFlow - онлайн платформа для подій

 
Розкажіть нам про свій проект!