Ідея та зміст

Opinions are like assholes. Everybody's has one and everyone thinks everyone else's stinks

Ви коли-небуть чули про культ Карго (англ. вантаж)? Навіть якщо і не чули, то гарантовано мали справу з його проявами в повсякденному або професійному житті.

Під час Другої світої війни американські війська почали створювати бази на Меланезійських островах для ведення війни з Японською імперією. Транспортні літаки регулярно доставляли вантажі для забезпечення гарнізонів та підтримки місцевого аборигенського населення. Аборигени, які до того часу, подекуди і білої людини не бачили, несподівано отримали доступ до благ цивілізації — фабричного одягу та взуття, консервованої іжі і навіть зброї. Але задоволення тривало не довго. Після перемоги у війні, острівні бази були покинуті військовими, а разом з ними зникли і вантажі. Єдиний висновок який зробили з цієї ситуації аборигени, це те, що чарівні вантажі були створені духами їхніх предків а білі люди нечесним шляхом отримали над ними контроль. Тому, для повернення "подарунків" аборигени почали імітувати поведінку військових: будувати макети літаків та аеродромів, зображати сигнали посадки та прикладати до вух дерев'яні навушники. Коли це не допомогло, вони зовсім відмовились від своїх колишніх релігійних поглядів, щоб повністю зосередитись на поклонінні літакам та аеродромам.

Культ Карго, це один з проявів магічного мислення, яке передбачає віру в те, що виконання та повторення певних ритуалів здатне принести бажаний результат. Нажаль, цим доволі часто грішать вже сучасні, "цивілізовані" люди. Навіть представники інформаційних технологій не залишаються осторонь, бездумно наслідуючи моделі поведінки, методології та корпоративні правила.

  • Копіювання структури інтернет-магазину Розетка зовсім не гарантує такої ж кількості продаж.
  • Вірність яблуневим гаджетам не зробить користування iTunes зручнішим.
  • Бездумне наслідування дизайнів Лєбєдєва не забезпечить його рівень популярності.
  • Повторення як мантри слів Agile, Scrum та PMBoK не зробить проекти успішнішими.
  • Розміщення тексту "Всі права застережено" на кожній сторінці сайту не вбереже від плагіату.
  • Проведення постійних нарад не зробить робочий процес ефективнішим.

Гадаю, кожен зможе назвати свій власний приклад.

Будь-яка ідея повинна мати чіткий та зрозумілий зміст — Для чого це робиться і яку користь принесе? Подумайте над цим. Якщо використання модної та красивої ідеї не допомагає вам у досягненні поставленої мети, скоріше за все ви загубили по дорозі її зміст, перетворивши ідею на культ. В такому випадку, ласкаво просимо до Карго!

Розкажіть нам про свій проект!