Дизайн і освіта

Як всім відомо, вища освіта в нашій країні залишає бажати кращого. Дизайнерська освіта, на жаль, також не є виключенням.

Не знаю пощастило мені чи ні, але вчилась я на художньому. Студентські роки були дуже веселими і в певній мірі специфічними (все ж таки художники), але і жахливими водночас. Можна довго писати про застарілі методи викладання, дурацькі, незрозумілі і непотрібні програми та предмети, мізерне фінансування навчальних закладів, байдужих викладачів, колосальні витрати на матеріали і навчання, які ніяка стипендія не покриває (треба ще бути щасливчиком, щоб її отримувати). Зрештою, рано чи пізно це все закінчується і ви нарешті отримуєте диплом! З гордо піднятою головою і дипломом в руках ви йдете влаштовуватись на роботу. Але, яке ж розчарування наступає, коли розумієте, що набагато важливішим є ваші вміння, а ви, крім як зробити плакат з калиною і бандурою в Корелі нічого не можете. Саме тоді настає переломний момент, коли приходить розуміння — без самоосвіти робити світ кращим і викорінювати всілякі «Комік санси» з логотипами зробленими в Ворді не вийде...

Дуже важливо зрозуміти, що навчатись і розвиватись потрібно постійно. Час іде, тенденції міняються, міняються і потреби (а навчальні програми у нас складали ще мабуть динозаври). Тому, щоб бути хорошим  дизайнером потрібно постійно тримати руку на пульсі, спілкуватись з іншими дизайнерами, читати професійну літературу і постійно працювати над собою та проектами.

Водночас, не слід думати, що проведені роки в інституті витрачені даремно. Там навчають основ композиції, рисунку, живопису, історії мистецтв, кольорознавства, конструювання… І в майбутньому це дуже згодиться. Потрібно просто відфільтровувати отриману інформацію і брати найкраще. До речі, професійного успіху досягають далеко не відмінники. :)

Так от, мораль цієї історії така: професійна освіта це добре, вона дає базові знання і вміння. Але реальний результат можна отримати лише за допомогою постійного саморозвитку, вдосконалення своїх знань та смаку. Освіта дає нам підготовлений та оброблений грунт, але що саме робити з ним далі, вирішуємо ми самі. Або самостійно засіяти професійні навички та отримати щедрий врожай, або ж залишитись з сухим та нікому не потрібним академічним бур’яном.

Розкажіть нам про свій проект!