Так, Ні, Можливо

Opinions are like assholes. Everybody's has one and everyone thinks everyone else's stinks

Слово «ні», це лише дві літери алфавіту. Однак, вони здатні приносити чимало користі тим, хто вміє ними користуватись, і водночас, багато проблем тим, хто не вміє.

Багато людей сприймає слово «ні» як прояв негативного ставлення та потенційну образу почуттів співрозмовника. Спитайте себе, чи були у вас ситуації, коли на поставлене вам запитання, ви уникали прямої відмови?

«Ти виконаєш сьогодні моє прохання?» — «Так, я спробую, але не впевнений, що встигну.»

Якщо ви не впевнені в тому, що зможете виконати прохання іншої людини, але даєте ствердну відповідь («Так»), ви просто її обманюєте а не піклуєтесь про її почуття. У випадку з непрямою відповіддю («Можливо», «Якщо у мене вийде...»), ви так само опускаєтесь до обману, але намагаєтесь заспокоїти свою совість тим, що «принаймі я старався...». Ще гірше, коли ви починаєте обманювати самого себе, знаючи що у вас і так багато роботи, але погоджуючись виконати прохання, оскільки не хочете образити своєю відмовою. Ці ситуації трапляються всюди, як в побутовому спілкуванні, так і в професійних переговорах.

Не бійтесь казати «ні» там де це потрібно. Клієнт просить доробити безкоштовно додатковий функціонал? Кажіть «Ні!» і нормально поясніть, що ваш час коштує грошей і ви не можете працювати безкоштовно. Якщо продовжує наполягати і йде на конфлікт, скоріше за все, він мудак з яким вам не по дорозі і зараз саме час з ним попрощатись.

Якщо ви отримали прохання (або розпорядження), яке просто не хочете виконувати і тому шукаєте причини для відмови, слово «ні» так само збереже нерви вам і вашому другу (або керівнику), хоч і не скасує той факт, що мудак в даній ситуації ви.

Людям властиво робити прості речі складними та шукати прихований сенс там де його немає. «Так» і «Ні» це прості слова з простими значеннями і сприймати їх потрібно відповідно. Розуміння цього, значно спрощує життя і вам і вашому оточенню.

Розкажіть нам про свій проект!