Аутсорсинг та інші цікаві слова

Opinions are like assholes. Everybody's has one and everyone thinks everyone else's stinks

Аутсорсинг, Ніаршорінг, Оффшорінг

Цікава особливість: в Україні багато спеціалістів задіяні в аутсорсингу, але далеко не всі з них можуть чітко пояснити — що це таке? Ще більша кількість людей просто чула про аутсорсинг, і сприймає його лише як незрозуміле закордонне слово. В мережі є багато цікавих та вичерпних визначень цього питання, які варто почитати. Натомість я спробую пояснити значення аутсорсингу максимально коротко та зрозуміло.

Отже, Аутсорсинг — це довгострокова передача частини бізнес-процесів від однієї компанії до іншої. Власне, це і все. Кожне слово в цьому визначенні знаходиться на своєму місці та грає важливу роль. Якщо співпраця не буде мати довгостроковий характер, тоді це не аутсорсинг а лише разова послуга. Якщо співпраця не передбачає передачі частини бізнес-процесу, тоді це лише "проект". Ну і звісно, аутсорсинг не може бути здійснений в межах однієї компанії.

Для кращого розуміння наведемо кілька прикладів.

Приклад 1: Компанія А замовляє у компанії Б розробку корпоративного сайту. Це не аутсорсинг, оскільки послуга розробки має чіткі межі в часі та об'ємі робіт.
Приклад 2: Компанія А замовляє у компанії Б послуги виведення свого бізнесу в інтернет, що передбачає розробку, розвиток та обслуговування їх корпоративного сайту. Це аутсорсинг, оскільки такий перелік послуг охоплює операційні та підтримуючі бізнес-процеси та має довгостроковий характер.

Оскільки я обіцяв, що пояснення буде коротким, гадаю, на цьому варто зупинитись. В якості бонусу, пропоную ще два цікавих слова.

Оффшорінг — різновид аутсорсингу, головною умовою якого є розміщення компанії-аутсорсера в іншій країні. Як правило, це пов'язано з відмінністю в податковому законодавстві та вартості праці в різних країнах.

Ніаршорінг — різновид оффшорінга, який передбачає розміщення аутсорсера в сусідній з замовником країні. Це пов'язано з бажанням мінімізувати вплив часового поясу, мови та культурних особливостей на робочий процес.

Скоріш за все, суть ви зрозуміли. Але на всякий випадок, ще два приклади.

Приклад 3: Компанія А знаходиться в США і займається продажем програмного забезпечення. Вона укладає угоду з компанією Б, яка знаходиться в Україні. Компанія Б має власний штат програмістів, які працюють на спрощеній системі оподаткування та отримують значно менші зарплати за своїх американських колег. Це — офшорінговий аутсорсинг.
Приклад 4: Компанія А, яка знаходиться в Росії, експортує свою продукцію по всій пост-радянській території, заключає угоду з компанією Б, яка знаходиться в Україні, та надає послуги міжнародного кол-центру. Працівники української компанії, навідміну від своїх російських колег, знають щонайменше три мови, при цьому, мають схожу ментальність, та звісно, менші зарплати (як правило, цей фактор є доволі важливим). Це — ніаршорінговий аутсорсинг.

Тепер, ніби все. Якщо з'явились запитання, залишайте їх в коментарях.

Розкажіть нам про свій проект!