5 книжок про дизайн, які варто прочитати недизайнерам

Grammatic macht frei

Менеджерам, верстальникам та іншим звіряткам, що працюють у веб-студіях, рекламних агенціях тощо, а також замовникам їхніх послуг іноді доводиться оцінювати різноманітні дизайнерські рішення. Навіть якщо природа наділила вас почуттям прекрасного, ви напевне хоч раз, побачивши дизайн, що не зовсім відповідає вашим потребам, відчували себе, як той песик — розуміли, що щось не так, але сказати, в чому проблема, не могли. 

Так от, якщо ви волієте не гавкати (хіба що ви журналіст «Лайфнюз»), а говорити з дизайнером однією мовою хоча б на елементарному рівні, раджу прочитати книжки із поданого списку. Всі вони легко написані та не потребують особливих інтелектуальних потуг від читача. Тільки обережніше — фаховим дизайнером після цього ви не станете, а вміння відрізнити гротеск від медієвального шрифту ще не дає вам права повчати спеціаліста.

До речі, якщо ви, не дай Боже, плануєте пов’язати своє життя з дизайном, то цей список теж стане вам у нагоді. Магістр Йода з питань дизайну може прочитати ці книжки (якщо він, звісно, їх ще не читав) на дозвіллі, аби трохи розвіятися та вкотре переконатися у своїй геніальності. 

1. Робін Вільямс. Дизайн для НЕдизайнерів.

Ідеальний варіант для початківців. В книжці на класних прикладах пояснюються такі базові поняття як контраст, вирівнювання, ритм, групування та як це все працює.

2. К. Голомбінскі, Р. Хаген. Вільний простір Вам не ворог! Основи візуального дизайну для графіки, веб та мультимедіа. (в рос. перекладі: «Добавь воздуха! Основы визуального дизайна для графики, веб и мультимедиа») 

З цієї книжки Ви дізнаєтеся про модульну сітку, 13 гріхів верстання, особливості використання кольорів, шрифтів та багато іншого.

3. Сюзан Вайншейк. 100 головних принципів дизайну: як затримати увагу

В книжці йдеться про дизайн насамперед з точки зору користувача. Авторка дає відповіді на питання: як людина бачить, читає, як сприймає інформацію, як фокусує увагу, як приймає рішення та інші.

4. Ерік Шпікерман. Про шрифт. 

Автор розповідає про те, коли, де і як шрифти використовувати. В ній ілюстрацій явно більше, аніж тексту, тому вона буде ідеальним варіантом для тих, хто боїться усіляких long-form матеріалів.

5. Олександра Королькова. Жива типографія.

В цій книжці всього потрохи – історії шрифтового мистецтва, анатомії шрифтів та рекомендацій, що з цим всім робити. Книжка була видана у 2007 році і з цього часу витримала ще 3 перевидання. Раджу братися за неї після книжки “Про шрифт” Е. Шпікермана.  

 

І наостанок. Цей список не претендує на абсолютну об'єктивність та вичерпність. Є ще багато книжок, про які варто сказати. Але ж не все одразу :)

Розкажіть нам про свій проект!